Menu
EUR
Een regenton aansluiten op de regenpijp

Een regenton aansluiten op de regenpijp

De regenton aansluiten op een vulautomaat

Een regenton aansluiten op de regenpijp kan op verschillende manieren. Wij spreken hier over het opvangen van regenwater, vanuit de regenpijp met een zogenaamde vulautomaat. De vulautomaat laat het water in de ton lopen, tot deze vol is. Daarna wordt het water gewoon via de regenpijp afgevoerd naar de grond.

Als je jouw regenton gaat aansluiten, zal het je opvallen dat de vulautomaat uit twee delen bestaat. Er is een opvangdeel dat om de regenpijp geplaatst wordt en een verbindingspijpje voor aansluiting op de regenton. Realiseer de aansluiting met het juiste gereedschap We bespreken hier de aansluiting van de kunststof vulautomaat. Om deze aan de regenton te koppelen, heb je het volgende gereedschap en materiaal nodig:

  • Natuurlijk de vulautomaat;
  • Een regenton met een gat aan de achterzijde voor de vulautomaat;
  • Een handzaag, bij voorkeur geen ijzerzaag;
  • Een meetlint met potlood of stift;
  • Schuurpapier met een fijne korrel;
  • Harde PVC lijm;
  • Siliconen kit

Regenton vulautomaat aansluiten: het stappenplan

Heb je alle spullen klaarliggen? Dan kan je gaan beginnen met de regenton aansluiten. Heel ingewikkeld is het niet, maar volg de stappen nauwkeurig voor een succesvol eindresultaat.

1. Meet de afstand

Controleer of de regenton op de juiste hoogte en waterpas staat. Meet nu de afstand tot de grond vanaf het midden van het gat voor de vulautomaat, aan de achterzijde van de regenton.

2. Markeer de hoogte

Markeer nu de regenpijp op de bij stap 1 gemeten afstand gerekend vanaf de grond. Markeer daarna de regenpijp 6 centimeter boven en 6 centimeter onder de markering die je zojuist gemaakt hebt.

3. Een stuk uit de regenpijp zagen

Pak de zaag en zaag de regenpijp door op de bovenste en onderste markering op de regenpijp. Met de handzaag kan je een mooie rechte zaagsnede maken. Je hebt nu ruimte gemaakt om de vulautomaat te plaatsen.

4. De vulautomaat plaatsen

Je kunt nu de vulautomaat tussen beide afgezaagde stukken plaatsen. Plaats eerst de bovenkant van de vulautomaat om de regenpijp. Daarna kan je de automaat laten zakken over de onderzijde van de regenpijp. Als dat nodig is kun je natuurlijk even de beugels van de regenpijp losmaken, dat zorgt voor wat meer flexibiliteit en ruimte. Let op: lijm de vulautomaat nog niet vast!

5. Verbinding met de regenton opzetten

Je moet nu de regenton aansluiten op de vulautomaat. Zorg dat jouw (kunststof of houten) regenton op de juiste plek staat en koppel het verbindingspijpje aan de regenpijp.

6. De aansluitingen vastlijmen

Controleer nu of alles goed past, want je kan nu nog aanpassingen doorvoeren. Demonteer vervolgens alle aansluitingen en schuur de onderdelen die verbinding maken met de regenpijp licht. Doe dat ook op de verbindingspijp op het deel dat in de vulautomaat gaat. Gebruik daarna harde PVC lijm om alles vast te zetten.

7. Gat achterzijde regenton dicht kitten

Tenslotte maak je het gat aan de achterkant van de regenton rondom de verbindingspijp die in de ton steekt goed dicht met siliconen kit.

De regenton aansluiten op de regenpijp: meerdere voordelen

Een regenton aansluiting is een ideaal hulpstuk om je regenton echt nuttig te maken. Het water kan je mooi gebruiken voor de tuinbewatering in warme en droge periodes. Zit de ton vol? Dan stroomt het water gewoon via de regenpijp weg. Vergeet niet het opgevangen water daadwerkelijk te gebruiken. De ton kan dan bij zware buien weer maximaal water opvangen, zodat ook het riool minder belast wordt. Veel gemeenten zijn hier heel blij mee en geven daarom ook regenton subsidie.

Heb je nog vragen over deze klus? Neem gerust contact op en wij geven je advies over de regenton aansluiten!


Comments (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Newsletter

Stay informed about our latest actions
Choose your language
Choose your currency

Recently added

Total incl. tax
€0,00
Order for another €500,00 and receive free shipping
0
Compare
Start comparison

Leave a comment

Your email address will not be published

This product has been added to your cart